Lamineermachines

1-8 van 8

Hoe haalt u het beste uit uw lamineermachine?

Stof, licht en water - belangrijke documenten vereisen speciale bescherming. Als u het papier wilt beschermen tegen brakelen, vocht en beschadigingen, heeft u een lamineermachine nodig. Hiermee kunt u eenvoudig documenten lamineren zodat ze beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf en zo de levensduur van uw mededelingen en inscripties verlengen.

Een lamineermachine, ook wel laminator of lamineerapparaat of nog plastificeermachine genoemd, sluit papier af tussen twee lamineerfolies en houdt het zo op lange termijn veilig tegen slijtage, vocht en vuil. Aan de ene kant kunnen kwetsbare materialen worden beschermd tegen schadelijke invloeden, aan de andere kant dient het lamineren ook om belangrijke documenten fraudebestendig te maken.

Maar welke criteria moeten worden overwogen bij de aankoop van een nieuwe lamineermachine? Onze gids zal u helpen de juiste informatie te vinden. Vind de perfecte lamineermachine en de juiste lamineerfolies met behulp van de volgende leidende vragen.

 

Onze leidende vragen

  • Wat is het verschil tussen warm en koud lamineren?
  • Welke formaten kunnen worden gelamineerd?
  • Hoe wordt een hoogwaardig lamineerresultaat bereikt?
  • Hoe lang moet de verwarmingstijd en de lamineersnelheid zijn?
  • Welke extra functies zijn nuttig?
  • Automatische uitschakeling
  • Terugspoelfunctie / filmjamhulp

 

Wat is het verschil tussen warm lamineren en koud lamineren?

Bij het zoeken naar een lamineermachine bent u waarschijnlijk de termen warmlamineren en koudlamineren tegengekomen. Warm of koud lamineren zijn twee verschillende technieken om documenten zo goed mogelijk te beschermen. Hieronder leggen we de verschillen tussen de twee methoden uit in termen van functionaliteit, voor- en nadelen.

 

Warmlamineren

Hoe een warm-lamineermachine werkt

Warm-lamineermachines werken door het samensmelten van thermische films onder hoge temperaturen. Tussen 80 en 120 graden wordt een sterke thermische verbinding gecreëerd, zodat een warme laminering een langdurige solide bescherming biedt voor uw documenten. Het document kan dus niet meer van de film worden gescheiden.

De voordelen van warmlamineren

Warmlaminering wordt het best gebruikt om documenten zoals ID-kaarten en certificaten fraudebestendig te maken.

Omdat de bijgevoegde documenten absoluut waterdicht zijn met een filmrand van minstens vier millimeter en veilig zijn voor zuurstof en vocht, is warmlamineren bij uitstek geschikt voor bewegwijzering in vochtige omgevingen zoals badkamers, keukens of in het algemeen buiten.

Opgelet: Voordat u een warmlamineermachine gebruikt, moet u altijd controleren of het te bewaren document hittebestendig is, omdat er verkleuring of onleesbaarheid kan optreden. Dit is het geval met documenten zoals kassabonnen en echografieën.

Voordelen van warmlamineren: Knikvast, waterdicht en wasbaar, fraudebestendig, langdurige bescherming

Nadelen van warmlamineren: niet elk document is hittebestendig en kan warmgelamineerd worden

 

Koudlamineren

om een document koud te lamineren, heeft u per se geen lamineermachine nodig. De speciale koud-lamineerfolies zijn zelfklevend. 

In het algemeen in koudlamineren eerder prijzig en onhandig. Daarom heeft Acropaq beslist om geen folies voor het koudlamineren aan te bieden.

Wenst u documenten zoals kassabonnen of echografieën te lamineren, dat bent u verplicht koud lamineerfolies aan te schaffen. Wanneer u een kassabon zou warm lamineren, zal deze compleet donker en dus onleesbaar worden.

 

Welke formaten kunnen worden gelamineerd?

Getuigenissen, certificaten en visitekaartjes kunnen worden gelamineerd, evenals menukaarten, vluchtplannen of werkinstructies. Maar een lamineermachine is ook ideaal voor handwerk. Geschilderde foto's, geperste vellen en fotopapier kunnen waardevoller en duurzamer worden gemaakt door te lamineren.

 

Het kiezen van het juiste formaat

Bij de keuze van uw nieuwe laminator moet u precies weten welke materialen in welke maat u in de toekomst wilt lamineren. Laminatoren worden voornamelijk aangeboden voor de formaten A3 en A4. Bij ACROPAQ vindt u lamineermachines tot een grootte van A3. Met deze extra grote formaten kunt u ook kleine documenten zoals visitekaartjes lamineren. 

Onze tip: Voor de zekerheid raden wij u aan een plastificeermachine te kiezen voor grotere formaten, omdat u er altijd een kleiner formaat mee kunt lamineren. ACROPAQ biedt lamineerhoezen aan van visitekaartenformaat tot A3.

Visitekaartenformaat, A6 en A5 zijn in 100 micron dikte en per pak van 100 beschikbaar en de formaten A4 en A3 in diktes van 80, 100 en 125 micron beschikbaar. Ze zijn ook in verschillende verpakkingseenheden te verkrijgen. 

ACROPAQ bied eveneens starterkits aan zodat de thuisgebruiker die niet veel lamineert met een mix pak alle verschillende formaten ter beschikking heeft.

 

Hoe bereik je een hoogwaardig laminaatresultaat?

Het hart van een lamineermachine zijn de rollen (ook wel transportrollen genoemd), waarvan er minstens twee binnenin zitten en die stevig op elkaar zitten. Het aantal walsen is niet onbelangrijk:

Hoe meer rollen die de lamineerfolie gelijkmatig door het apparaat trekken, hoe gladder en schoner uw lamineerresultaten zullen zijn. Lamineerapparaten met 4 rollen geven bijgevolg een beter resultaat als machines met twee rollen.

 

Hoe de Hot-Roller techniek werkt

Het proces waarbij de rollen worden verwarmd wordt ook wel hot-roller technologie genoemd en is een van de meest gebruikte lamineertechnieken waarbij de indirect verwarmde transportrollen drie functies binnen één proces vervullen: Verwarmen, persen en transporteren van de lamineerhoes.

De lijm van de lamineerhoes wordt verwarmd en met gelijkmatige druk op het document verdeeld. In apparaten met vier of meer rollen functioneren de laatste twee rollen als pers- en trek rollen. 

 

Wat moet de opwarmtijd en de lamineersnelheid zijn?

Afhankelijk van hoe vaak u de lamineermachine gebruikt, kunnen drie minuten en 30 seconden cruciaal zijn. Het is belangrijk dat de machine tot op de juiste temperatuur opgewarmd is vooraleer u de hoes gaat invoeren. Geduld is dus belangrijk. 

 

Jam release

Een veel voorkomend probleem bij het lamineren is de folie jam. In zulke gevallen moet u snel reageren en de jam release knop indrukken en de hoes weer uit de machine trekken. 

Meestal bestaat de omkeerfunctie uit een hendel waarmee u de folie achterwaarts uit het apparaat kunt trekken.